Industry 4.0 @ Melotte

23 Mar 2020

Industry 4.0 betreft een voortdurende optimalisering van je processen op basis van de mogelijkheden die de digitalisering biedt.
En dat kan ver gaan, zeker in de productie van metalen gereedschappen. Meer uitleg door Peter Perremans, CEO van Melotte.

Tekst: Joris Hendrickx

Bron : Interview - Peter Perremans

voor Mediaplanet (campagne Industry 4.0 - Trends Magazine)

3D-printing volledig automatisch en gedigitaliseerd

“Onder de noemer direct digital manufacturing is Melotte dertien jaar geleden als pionier gestart met het 3D-printen van metalen onderdelen. Hierdoor werd ons productieproces sterk gedigitaliseerd. We vertrekken vanuit een STEP-file en gebruiken die om voor klanten automatisch een offerte te berekenen. Diezelfde file wordt echter meteen ook gebruikt om het proces op de machine voor te bereiden. Dit verloopt dus van het begin tot het einde volledig automatisch en gedigitaliseerd. Al vanaf de aankoop van onze eerste 3D-printingmachines hebben we deze uitgerust met een camerasysteem. Op die manier kunnen we vanop afstand kijken of het hele proces naar behoren verloopt. Dat is belangrijk, want het gaat om dure machines en het proces verloopt eerder langzaam. Om tijdverlies en meerkosten te vermijden, is het dus cruciaal om fouten en storingen zo snel mogelijk op te merken.”

Volledig gedigitaliseerde administratieve flow
“Een verdere stap op weg naar industry 4.0 heeft Melotte gezet door het invoeren van een nieuw ERP-systeem. Dit systeem laat toe om de volledige administratieve flow te automatiseren: offertes ingeven, deze naar de klant te sturen, laten bevestigen door de klant, die bevestiging dan automatisch omzetten in een bestelbon, een order en een productiebon, de inplanning in het systeem, het registreren van tijd, de levering naar de klant en uiteindelijk de facturatie naar de klant. Ook naar de operatoren op de werkvloer zullen we in de toekomst alle nodige informatie digitaal beschikbaar stellen in plaats van te werken met papieren dossiers. Zo zullen zij beter up-to-date zijn."

Verdere automatisering van productie
“Daarnaast zullen we nog sterker inzetten op een automatisering van het productieproces. Het is vandaag moeilijk om operatoren te vinden die over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, want we zoeken echt vakmensen die het uiterste uit hun machine kunnen halen qua nauwkeurigheden. We hebben recent al meerdere investeringen gedaan in dit kader, waardoor we de rentabiliteit van onze productie hebben kunnen verbeteren. Tegelijk willen we de kennis van onze medewerkers capteren, zodat we ook in de toekomst de producten van onze klanten op een effciënte manier zullen kunnen vervaardigen."

Share this article: 
Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon